Sæt hjelmen rigtigt

Mange sætter cykelhjelmen forkert. Men den skal sidde rigtigt for at virke. Vi viser dig hvordan - og giver dig en tjekliste til køb af en god hjelm.

Cykelhjelmen sidder ofte forkert på både børn og voksne – og det skaber falsk tryghed. Med få og lette justeringer kan du sætte hjelmen, så den yder mest mulig sikkerhed, hvis uheldet er ude:

 • Hjelmen skal dække panden

  Ofte sidder hjelmen helt omme i nakken på cyklisten, så panden er blottet. På den måde er hjelmen ikke til ret meget gavn, hvis du tager turen ud over styret.

  Hjelmen skal sidde så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden – og det gør den, når den sidder vandret set fra siden, og der kun er to-tre centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant.

  Hjelmen skal sidde til

  Nogle gange er cykelhjelmen spændt så løst, at den risikerer at falde af under et trafikuheld.

  Hjelmen skal indstilles og strammes, så den ikke kan rutsje rundt på hovedet. Der må kun være plads til to fingre mellem rem og hage. Husk at stramme spænderne efter jævnligt, så de ikke bliver for løse.

Dit barn og cykelhjelm

 • Find den rigtige størrelse: Du skal måle dit barns hovedomkreds. Du skal måle hovedet lige over ørerne og hen over panden ca. 2 cm fra øjenbrynene. Pas på ikke at måle for langt ned i nakken, for så får du en for stor hjelm. Inde i alle hjelme står et hjelmmål – fx str. 52-60 cm. Nu kan du finde en hjelm med et interval, der passer dit barn

 • Tag dit barn med i butikken: Børns hovedform varierer meget. Derfor er det altid en god idé at have dit barn med, når du køber cykelhjelm

 • Ny hjelm: Du skal regelmæssigt tjekke, om børns hjelme stadig passer i størrelsen. Et barn vokser typisk ud af hjelmen to-tre gange, fra barnet er 3 til 10 år. Du skal også skifte hjelmen, hvis den har været involveret i et styrt eller udsat for et voldsomt slag – for eksempel hvis den er blevet tabt og faldet hårdt ned.

 • For stram hjelm: Hvis dit barn oplever, at hjelmen strammer, skal du ikke løsne lukkespændet. Du skal flytte og / eller justere ørespænderne

Tjek ved køb

 • Tjek, at inderskallen (skummaterialet) er støbt ind i den yderste plastikskal (inmould). Det er mere slidstærkt og holdbart, end hvis den er limet fast. Du kan som regel tjekke det ved at se, om inderskallen kan løftes lidt fri af yderskallen. Hvis den kan det, er den ikke støbt ind.

 • Tjek, at der er et justeringssystem i nakken af hjelmen. Det skal være helst være i form af enten et hjul eller en skyder. Puder er mere besværlige at få til at sidde rigtigt.

 • Tjek, at justeringssystemet fra nakken sidder fast i fronten af hjelmen. Hvis det er lavet af velcro, skal du tjekke, om det løsner sig for let. Hvis det ikke sidder ordentligt fast rundt om hovedet, bliver det irriterende og kan med tiden gå ud over sikkerheden.

 • Tjek, at remsystemet til at lukke hjelmen under hagen har tre justeringsspænder: Et under hvert øre og et under hagen.

Skal cykelhjelmen være godkendt?

Cykelhjelme, der sælges i Danmark, skal være CE EN 1078-godkendte. Det er den standard, som man godkender hjelme efter i Europa. Så det behøver du typisk ikke bekymre dig om.

Er de dyreste cykelhjelme de bedste?

Nej, det kan man ikke sige. Du kan som udgangspunkt regne med, at børnehjelme, som sælges i Danmark, er sikre. Vil du have ekstra sikkerhed, kan du kigge efter hjelme med MIPS-beskyttelse. Det er en ekstra indsats, som bedre fordeler trykket på hovedet, hvis man falder. Dermed reduceres risikoen for fx hjernerystelse endnu mere.

Sæt og spænd hjelmen rigtigt

 • Hjelmen skal sidde, så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden. Det gør den, når den set fra siden sidder vandret, og der kun er to-tre centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant

 • Du skal indstille og stramme hjelmen, så den sidder til og ikke rutsjer rundt på hovedet.

 • Det gør du ved at stramme justeringsystemet i nakken af hjelmen. Du skal også indstille og spænde remmene, så de sidder til under hage og ører.

 • Sørg for, at der kun er plads til to fingre mellem rem og hage.

 • Sørg for at stramme remmene efter jævnligt, så de ikke bliver for løse.

Læs også

Støt cykelsagen

Du kan støtte cykelsagen som medlem, som mikrodonor via MobilePay, som firmamedlem og som samarbejdspartner.

Sådan kan du støtte

Det mener og vil vi

Se vores arbejdsprogram, høringssvar, indsatsområder og formandens ledere

Se, hvad vi mener og vil

Til kommuner

Børn cykler, når voksne skaber mulighederne. Se vores tilbud og anbefalinger til at styrke børnecykelkulturen lokalt.

Gå til oversigten