Gør cykeltræningen sjov med cykelleg

Har du og dit barn lyst til at krydre cykeltræningen med andet end de traditionelle ture op og ned ad vejen, hvor du holder fast i kosteskaftet? Brug cykelleg til at give dit barn de basale cykelfærdigheder og cykelsikkerhed til at tage de første øvecykelture i trafikken.

Cykelleg er kendte børnelege som 'Stopdans' og 'Kongens efterfølger' flyttet over på en cykel. Cykelleg gør cykeltræningen med dit barn både sjov og effektiv og kan bruges til børn fra 2-årsalderen.

Vi har samlet fem lette lege, der er lige til at gå til. Du kan også hente forælderfolderen om cykelleg og finde flere tips og tricks til, hvordan I kommer godt i gang med at lege jer cykelsikre - og hvornår og hvordan I kan begynde at øve jer i trafikken.

Fem enkle cykellege til dig og dit barn

De kræver kun et barn, en cykel, et område uden trafik samt masser af legeglæde og tålmodighed.

Kongens efterfølger

Du går eller cykler foran dit barn, og sammen øver I fx at cykle i zigzag, tage den ene hånd af styret eller bare at cykle meget langsomt – det er nemlig ikke så let!

Bremsesporskonkurrence

Sæt farten op, slå bremsen i, og konkurrer om hvem der kan lave det længste bremsespor. En sjov og udfordrende cykelleg, som leges bedst på grus.

Cykelprik

Prik dit barn på skulderen, og send barnet afsted mod en prikdestination i nærheden. Du kan fx sige ”send prikket videre til lygtepælen og cykl tilbage til mig”. Find på flere sjove prikdestinationer, fx grantræet, postkassen eller måske endda en anden person, som er med i legen. I kan også skiftes til at være den.

Kanonkongen

Tegn en kridtcirkel på ca. 2 meter i diameter og stil dig inde i cirklen med kanonkuglerne (en masse aviskugler/små lette bolde i en pose/spand). Dit barn skal cykle rundt om cirklen og undgå at blive ramt. Når du er løbet tør for kanonkugler, skal dit barn cykle ud og hente dem og kaste dem i posen/spanden. Når I har leget legen nogle gange, kan I bytte roller.

Dragens hule

Du er drage og vogter over dine skatte (fx aviskugler eller små lette bolde). Dit barn holder ved siden af sin skattekiste (pose/spand) i sikker afstand til dragen. Hver gang dragen falder i søvn (luk øjnene eller vend ryggen til), er der fri bane til at cykle op og stjæle skatte og tage dem med tilbage til skattekisten. Men når dragen vågner, er det med at cykle stærkt for at komme hjem til skattekisten, hvor der er helle. Bliver man fanget, får man en kildetur.

Det lærer dit barn med cykelleg

• At holde balancen på cyklen ved forskellige manøvrer
• At bremse sikkert
• At se til siden og bagud uden for meget slinger
• At løfte hånden fra styret og give tegn

Før vejen kommer legen. Med cykelleg hjælper du dit barn til at blive cykelsikker, og det er nok den vigtigste forudsætning for at blive en sej og trafiksikker børnecyklistprojektleder i Cyklistforbundet, Mai-Britt Aagaard Kristensen

FOTOKONKURRENCE:

Vind en spritny børnecykel

Som led i vores kampagne, Vi kan cykle!, inviterer Cyklistforbundet sammen med Østifterne børnefamilier til at dele deres dejligste cykeltræningsstunder i Vi kan cykle!-fotokonkurrencen. Vi kvitterer for det flotteste cykelfoto med en spritny børnecykel og -hjelm fra det populære børnecykelmærke, woom.

Har du også en lille cykelmyg på derhjemme, der godt kunne bruge en ny cykel? Så send os et billede af en af jeres skønneste cykeltræningsstunder senest 16. juni og vær med i konkurrencen.

Læs mere og indsend jeres billede her.

Til forældre

Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn godt i gang med at cykle. Vi har samlet vores bedste råd til cykeltræning, guides og cykellege.

Gå til forældrehjørnet

Sådan lærer du dit barn at cykle

Hjælp dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist og giv barnet gode vaner med til resten af livet.

Læs guiden

Vælg en cykel, der passer til dit barn

Skal barnet kunne vokse med cyklen? Hvad skal der være af udstyr? Hvor robust skal den være? Der kan være mange spørgsmål - vi hjælper dig med svarene.

Gå til guiden