Cykellegebane sætter cykel- og udelæring på fast forward

I december 2019 blev Gadehave Kvarterpark i Høje Taastrup åbnet. Parken har to nye cykellegebaner, der skal bidrage til at lære nye generationer af børn at cykle og transformere Ole Rømer skolens udendørs undervisning.

Høje Taastrup Kommune har sammen med afdelingsbestyrelserne og borgerne i Gadehavekvarteret gennemført en områdefornyelse, og kronen på værket er den fire hektar store kvarterpark, som skal være kvarterets grønne rygrad. Kvarteret er klassisk boligområde fra 1960’erne og derfor skræddersyet til biler – med parkeringspladser, gangtunneller og indfaldsveje med trafikal utryghed til følge. Derfor er det også langt fra alle børn og voksne i Høje Taastrup Kommune, der er cykelvante.

Med parken får de bløde trafikanter mere plads, og både nye og mere øvede cyklister kan træne og lege på parkens to cykellegebaner, der er en del af det cykelloop, der indrammer parken. Målet er at skabe bedre forhold for cyklisme, og derfor har Høje Taastrup Kommune iværksat kampagnen ”Alle børn i Høje Taastrup Kommune kan cykle” som en del af kommunens Idræts- og Bevægelsespolitik.

”Vi har lavet to flotte cykellegebaner, som ikke blot er nice to have, fordi de forskønner kvarteret, men need to have, fordi de kan hjælpe mange borgere til at blive bedre cyklister.”Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler

Vellykkede projekter kræver engagerede ildsjæle

Takket være en meget aktiv skolelærer og cykelentusiast, Marius fra Ole Rømer skolen, har skolen nu indkøbt 21 cykler til undervisningsbrug, idræt og leg. Han har udarbejdet en skitse til, hvordan Ole Rømer Skolen kan blive en ”cykelskole” og sammen med kommunens idrætskonsulenter rejst midler til, at DGI kan afvikle cykelkurser på skolen. Fokus for kurserne er at gøre eleverne cykelsikre i de små klassetrin og trafiksikre på de større klassetrin. ”Vi har børn som kommer kl. 10 og knap ved hvad der er for og bag på en cykel. Og når de går kl. 12, kan de cykle. Det har været en kæmpe sejr for nogle af eleverne som var meget usikre, men som endte forløbet med at mestre cyklen.”, fortæller Marius Sørensen, der er lærer på Ole Rømer skolen.

Der etableret et cykelværksted på skolen, hvor elever og lærere sammen kan reparere og vedligeholde cykler. På den måde får eleverne på Ole Rømer Skolen og områdets daginstitutioner adgang til cykler, som kan anvendes på cykelbanerne samt for de største elevers vedkommende til transport til aktiviteter uden for skolen.

Coronakrisen som kickstarter

I foråret 2020 kom corona-krisen i vejen for mange af de planlagte aktiviteter, og alle parter frygtede, at alt forarbejdet ville gå i vasken. Men da Ole Rømer skolen så småt begyndte at åbne for de mindste klassetrin, opstod der et enormt behov for at tilrettelægge undervisningen uden for klasselokalerne. Alle fik pludselig travlt med at finde ud af, hvordan man kunne indfri pædagogiske målsætninger for udendørs undervisning, og det viste sig hurtigt, at alle fag på den ene eller anden måde kunne bruge cykellegene som læringsværktøjer. Det viste sig, at corona-krisen satte skub i en udvikling som ellers ville have taget flere år.

Kort og godt om cykellegebanen i Høje Taastrup Kommune

Navn: Cykellegebanerne i Kvarterparken

Adresse: Gadehavegårdsvej, 2630 Taastrup

Indviet: 14. december 2019

Arealstørrelse: ca. 3.800 m2

Entreprenør/landskabsarkitekt: BOGL, arki_lab, HedeDanmark

Omkostninger: 2.300.000 kr.

Læs også

Gode cyklistguides

Gør din cykel forårs- og vinterklar. Tjekliste til køb af elcykel. Lær dit barn at cykle. Sæt hjelmen rigtigt. Og meget mere. Vi har guiden.

Se alle vores guides

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere

Cykelleg: Kom godt i gang

Brug cykellege til at kickstarte cykelglæden og hjælpe børn til at blive glade og sikre børnecyklister. Er du forælder, pædagog eller lærer - vi hjælper dig godt i gang.

Kom godt i gang med cykelleg