Leg med i Vi kan cykle!

At blive cykelsikker er første skridt på vejen mod at blive cykelglad og trafiksikker børnecyklist. I børnehavekampagnen Vi kan cykle! leger børn sig til at blive sikre på cyklen gennem sjove cykellege. Vi kan cykle! 2023 finder sted i maj måned, og tilmeldingen er åben.

Cyklistforbundet inviterer landets børnehaver til at cykle med, når Vi kan cykle!-kampagnen i maj måned sætter gang i de små cykelhjul i institutioner landet over. I får spændende materialer, der gør det nemt at komme i gang med at lege cykelleg og bruge cyklen i arbejdet med læreplanstemaerne.

Cykelglæden starter med cykelleg

Vi kan cykle! bygger på Cyklisforbundets super sjove cykeltræningskoncept Cykelleg. Når I leger cykellege som ”Kanonkongen" og "Dragens hule”, øver børnene blandt andet at starte og bremse, at orientere sig og at tage en hånd af styret uden at miste balancen, at bedømme fart og afstand, og ikke mindst at passe på hinanden og være gode trafikvenner.

Med Cykelleg giver I kort sagt jeres børn færdigheder, som er afgørende for at blive en cykelglad og cykelsikker børnecyklist, der er cykelparat til skolestart.

Tilmeld børnehaven ganske gratis lige her

OBS! Der er kun få pladser tilbage, og det er først til mølle.

Sådan leger I med i Vi kan cykle!

Tilmeld jer Vi kan cykle!

Efter påske får I tilsendt årets kampagnepakke med gode fif til forberedelse af kampagneforløbet, legeguides, tatoveringer til børnene og andre sjove materialer.

I kan tilrettelægge kampagneforløbet, så det passer lige præcis til jer og de af jeres børn, der skal lege med. Skal I fx have en ugentlig cykellegedag, give den fuld pedal i en cykeluge, eller en helt tredje model? I bestemmer selv, hvordan I bedst sætter fut i cykelglæden hos både børn og voksne i maj måned 😊

Cykelleg og læreplanstemaerne

Cykellegene er udviklet med et skarpt øje for læreplanstemaerne, og I kan fx bruge legene til at arbejde med sprog eller sociale relationer. For cykelleg er meget mere end god motorisk træning. Det giver selvtillid og selvværd, når barnet oplever, hvordan det gradvist bliver bedre til at mestre cyklen og løse opgaverne i cykellegene, og meget mere.

Cykellegene i Vi kan cykle! er udviklet af vores super kompetente bevægelsespædagoger og målrettet institutioner. Siden 2022 har vi desuden tilknyttet et advisory board, der skal hjælpe med at forankre kampagnen endnu bedre. Se medlemmerne af vores advisory board her.

Se cykelleg i praksis

Hør pædagog Stine Damsgaard Mortensen fra børnehaven Julsøhaven i Silkeborg fortælle, hvorfor de arbejder med cykelleg, og se instruktionsvideoen om cykellegen "Cykelstopdans" nedenfor.

Cykelleg er sjov cykeltræning

Det skal børn kunne for at være klar til at bevæge sig ud og øve sig i trafikken:

  • Holde balancen

  • Bremse sikkert

  • Se til siden og tilbage uden for meget slinger

  • Løfte hånden fra styret og give tegn

Vi er kommet igennem alle læreplanstemaerne i perioden: - Personlig udvikling: kan ikke/kan godt, tør prøve, øvelse gør mester - Social udvikling: vente på tur, del af et hold, hjælpe andre - Kommunikation og sprog: tage mod en besked, lytte til andre, fortælle hvad man skal gøre - Krop, sanser og bevægelse: Bruger hele kroppen, holde cyklen/scooteren på banen, styre cyklen/scooteren, lytte og se efter om man må køre eller ej - Natur, udeliv og science: Køre i al slags vejr, hvad sker der når vi bremser på pedalerne, hurtigt/langsomt tråd - Kultur, æstetik og fællesskab: I DK cykler man meget, være en del af et hold, heppe på hinandenDeltager i Vi kan cykle! 2022

Tak til Østifterne for at støtte Vi kan cykle!

  • Mange voksne husker suset i maven første gang, hvor man uden hjælp selv trådte i pedalerne og selv kontrollerede styret. Det er følelsen af at hoppe selvsikkert op på cyklen, som Cyklistforbundet sammen med Østifterne ønsker at give videre til børn i børnehaver over hele landet. Når børnene får gode cykeloplevelser, vil lysten og glæden ved at cykle oftere følge dem resten af livet.

Læs også

Book Cykellegekorpset

Cykelleg hjælper børn til at blive cykelglade og cykelsikre børnecyklister. Book Cyklistforbundets cykellegekorps til et fagligt inspirationskursus for pædagoger og lærere eller til et sjovt børne-arrangement, der sætter fokus på børn, cykling, sikkerhed og sundhed.

Book Cykellegekorpset

Idekatalog: cykellegebaner

Cykellegebaner er en helt ny type byrum, hvor børn kan lege cykelfærdigheder ind. Vi styrker børnecykelkulturen med cykellegebaner og idékatalog til kommunerne.

Læs mere om cykellegebanerne