Leg med i Vi kan cykle!

At blive cykelsikker er første skridt på vejen mod at blive cykelglad og trafiksikker børnecyklist. I børnehavekampagnen Vi kan cykle! leger børn sig til at blive sikre på cyklen gennem sjove cykellege. Vi kan cykle! løber af stablen igen i maj 2024.

Cyklistforbundet inviterer hvert år landets børnehaver til at cykle med, når Vi kan cykle!-kampagnen i maj måned sætter gang i de små cykelhjul i institutioner landet over.

Knapt 23.000 børn leger med i 2024, når institutioner landet over bruger kampagnens sjove cykellege til at arbejde med læreplanstemaerne.

Se hvilke institutioner, der er med.

Cykelglæden starter med cykelleg

Vi kan cykle! bygger på Cyklisforbundets super sjove cykeltræningskoncept Cykelleg. Når I leger cykellege som ”Kanonkongen" og "Dragens hule”, øver børnene blandt andet at starte og bremse, at orientere sig og at tage en hånd af styret uden at miste balancen, at bedømme fart og afstand, og ikke mindst at passe på hinanden og være gode trafikvenner.

Med Cykelleg giver I kort sagt jeres børn færdigheder, som er afgørende for at blive en cykelglad og cykelsikker børnecyklist, der er cykelparat til skolestart.

Cykelleg og læreplanstemaerne

Cykellegene er udviklet med et skarpt øje for læreplanstemaerne, og I kan fx bruge legene til at arbejde med sprog eller sociale relationer. For cykelleg er meget mere end god motorisk træning. Det giver selvtillid og selvværd, når barnet oplever, hvordan det gradvist bliver bedre til at mestre cyklen og løse opgaverne i cykellegene, og meget mere.

Cykellegene i Vi kan cykle! er udviklet af vores super kompetente bevægelsespædagoger og målrettet institutioner. Siden 2022 har vi desuden tilknyttet et advisory board, der skal hjælpe med at forankre kampagnen endnu bedre. Se medlemmerne af vores advisory board her.

Cykelleg er sjov cykeltræning

Det skal børn kunne for at være klar til at bevæge sig ud og øve sig i trafikken:

  • Holde balancen

  • Bremse sikkert

  • Se til siden og tilbage uden for meget slinger

  • Løfte hånden fra styret og give tegn

Cykelleg er et redskab til at få et fællesskab i børnehuset. Alle kan deltage - selv vuggestuen er med hele ugen. Vi får en oplevelse, som alle har deltaget i. Derudover er det en sjov måde at få lært at cykle, lytte til beskeder/instruktioner, vente på tur, heppe på hinanden og få trafik som fokusområde ind.Deltager i Vi kan cykle! 2023

Tak til Østifterne for at støtte Vi kan cykle!

  • Mange voksne husker suset i maven første gang, hvor man uden hjælp selv trådte i pedalerne og selv kontrollerede styret. Det er følelsen af at hoppe selvsikkert op på cyklen, som Cyklistforbundet sammen med Østifterne ønsker at give videre til børn i børnehaver over hele landet. Når børnene får gode cykeloplevelser, vil lysten og glæden ved at cykle oftere følge dem resten af livet.

Læs også

Bliv samarbejdskommune

Som samarbejdskommune på Vi kan Cykle! hjælper I os med til at udbrede kendskabet til kampagnen blandt kommunens institutioner og gøre kommunens yngste til glade og sikre cykelbørn.

Læs mere

Book Cykellegekorpset

Cykelleg hjælper børn til at blive cykelglade og cykelsikre børnecyklister. Book Cyklistforbundets cykellegekorps til et fagligt inspirationskursus for pædagoger og lærere eller til et sjovt børne-arrangement, der sætter fokus på børn, cykling, sikkerhed og sundhed.

Book Cykellegekorpset

Idekatalog til kommuner: Cykellegebaner

Cykellegebaner er en helt ny type byrum, hvor børn kan lege cykelfærdigheder ind. Vi styrker børnecykelkulturen med cykellegebaner og idékatalog til kommunerne.

Læs mere om cykellegebanerne