Børn på cyklen

Børn bør fra ganske små introduceres for glæden ved at få vind i ansigtet, opleve vejret, trafikken og omgivelserne fra en cykel – uanset om der er tale om et barnesæde, en ladcykel, en cykelanhænger eller senere en efterløber/halvcykel.

Hverdagstransporten mellem hjem, daginstitutioner, job, indkøb og fritidsinteresser kan være en udfordring for børnefamilien, og det kan være fristende at bruge bilen som primært transportmiddel for at få hverdagen til at hænge sammen.

Med de mange typer cykeltilbehør (barnesæder, ladcykler, cykelanhængere og efterløbere), der er på markedet, kan børnefamilien i stigende grad have en fleksibel hverdagstransport på cykel.

Ved at introducere børn til cyklen fra tidlig alder forberedes børnene til at cykle selv og blive gode, sikre cyklister. Det er dermed med til at grundlægge en vane, som de kan have glæde af resten af livet.

Fakta: Produkter og regler

Fælles for de forskellige løsninger til at have børn med på cyklen er, at barnet skal have sit eget sæde, og at det skal være fastspændt.

  • Barnesæde / cykelstol: Et barn kan typisk sidde i en cykelstol, når det er mellem 9 måneder og 1 år. Stolen skal passe til barnets alder og vægt, så medbring både barn og cykel, når cykelstolen skal købes. Barnet er bedst beskyttet mod vind og vejr på et sæde bag på cyklen, mens et sæde foran giver bedst mulighed for samtale under kørslen. Vær opmærksom på, at barnet ikke kan få fingre eller fødder i klemme i hjulet.

  • Ladcykel: Ladcykler fås både med og uden el og er en løsning, der giver god mulighed for at transportere flere børn og indkøb. Ladcyklen skal være indrettet med sæder og børnene skal være spændt fast. Fra sommeren 2016 er det ifølge en ny udstyrsbekendtgørelse blevet tilladt at have op til seks børn under 8 år med i ladcyklen, såfremt den er indrettet til det. Det er en udvikling, Cyklistforbundet hilser velkommen, da den giver daginstitutioner og dagplejer mulighed for at have endnu flere børn med på tur.

  • Cykelanhænger: En cykelanhænger er en god og fleksibel løsning for forældre, der selv fortsætter på cykel til arbejde efter at have afleveret barnet i daginstitution eller lignende. Cykelanhængeren kan let frakobles ved daginstitutionen og eksempelvis overtages af en anden forælder/voksen, når barnet skal hentes senere.

  • Efterløber / halvcykel: En efterløber er en ethjulet cykel med pedaler og styr, der spændes fast på sadelpinden eller bagagebæreren af den voksnes cykel. Det er en god løsning for børn fra 4-5 års alderen, der endnu ikke cykler sikkert selv i trafikken eller kan tilbagelægge lange afstande, men som gerne vil røre sig og bidrage aktivt til kørslen. Ligesom cykelanhængeren kan efterløberen let afmonteres og stå ved daginstitution eller skole, til barnet skal hentes.

Holdningspapiret er vedtaget af Cyklistforbundets landsmøde 2016.

Alt om cykling

Cykelleg: Kom godt i gang

Brug cykellege til at kickstarte cykelglæden og hjælpe børn til at blive glade og sikre børnecyklister. Er du forælder, pædagog eller lærer - vi hjælper dig godt i gang.

Kom godt i gang med cykelleg

Alt om cykling

Sæt hjelmen rigtigt

Børn og voksnes cykelhjelm skal sidde rigtigt for at virke. Vi viser dig hvordan.

Læs guiden

Brug os

Alle børnehaver: Nu kan I tilmelde jer Vi kan cykle!

At blive cykelsikker er første skridt på vejen til at blive cykelglad og trafiksikker børnecyklist. I børnehavekampagnen Vi kan cykle! leger børn sig til at blive sikre på cyklen med sjove cykellege. Vi kan cykle!-2024 kører hele maj måned. Det er gratis at være med, og tilmeldingen er åben nu.

Læs mere og tilmeld jer