Cyklistforbundet mener: Elcykler

Der er med elcyklen et kæmpe potentiale for at flytte bilister over på cykel. Kommuner og stat skal være med til at fremme brug af elcykler.

I Cyklistforbundet ser vi et meget stort potentiale for at overflytte bilister til elcyklen på de længere ture. Elcyklen er et fantastisk redskab, som kan hjælpe rigtig mange mennesker. Dels giver den helt nye muligheder for at komme omkring på cykel, hvis kræfterne ikke er, hvad de har været. Dels giver den mulighed for at tilbagelægge længere distancer. Specielt i kombinationen af supercykelstier og elcykler ser Cyklistforbundet et stort potentiale. Desuden er der et potentiale for el-ladcykler, der bl.a. kan være med til at levere varer i byområderne.

Derfor mener vi, at kommuner og andre offentlige organisationer skal være med til at fremme brugen af el-cykler.

Vi mener også, at der skal holdes et vågent øje med, hvordan ulykkesstatistikken for elcyklister udvikler sig, da vi de seneste år har set et stigende antal ulykker på el-cykel.

Elcykler gør bilister til cyklister

Hovedparten af alle kørte ture på 5-11 kilometer foregår i bil. Den distance kunne med fordel for både den enkelte og samfundet tilbagelægges på elcykel. I dag er omkring hver tiende af alle solgte cykler eldreven. Danske Cykelhandlere forventer, at salget om et par år vil nærme sig en markedsandel på 25 pct., som det i dag ses i Tyskland og Holland.

Ulykkestallet er for højt

Tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af dødsulykker med elcykler er uforholdsmæssigt højt i forhold til antallet af danskere, der kører på elcykler. Specielt den ældre befolkning er overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne.

Case: Elcykler som energieffektiv og miljørigtig transport

Det Økologiske Råd har gennemført en stor undersøgelse om elcyklens potentiale. Undersøgelsen er foretaget blandt ca. 1.400 bilister, der bl.a. af helbredsmæssige årsager var holdt op med at cykle, og den viste, at elcykler kunne erstatte omkring halvdelen af bilturene blandt de adspurgte.

Case: Gate 21/Test en elcykel

Gate 21's projekt 'Test en elcykel' gav over en 3-årig periode 1.700 vanebilister mulighed for at lægge bilnøglen på hylden. I stedet fik de gratis stillet en el-cykel til rådighed i tre måne-der. Projektet gav varige ændringer i transportvaner for halvdelen af deltagerne:

  • 50 procent angav, at de har ændret deres transportvaner et år efter testperioden

  • 34 procent cyklede til arbejde minimum tre dage om ugen et år efter testperioden.

Case: Randers Kommune

I fem år har kommunen lånt elcykler ud til bl.a. bilpendlere med mere end 5 km til arbejde og borgere med balanceproblemer. En foreløbig evaluering viser, at el-cykler kan være med til at flytte bilister over på cyklen – også på lidt længere distancer. Middeldistancen for ture i projektet er 9 km. 15% af turene er under 4 km, mens andre 15% er over 14 km. Desuden er antallet af ture på traditionelle cykler også steget.

Cyklistforbundet anbefaler

  • Bliv fortrolig med din elcykel et roligt og trygt sted, før du begiver dig ud i trafikken

  • Vær ekstra opmærksom. Din højere fart kan overraske dine medtrafikanter

  • Tilpas hastigheden efter forholdene og dine medtrafikanter

Guide: Køb af elcykel

Køb altid en lovlig elcykel. Ikke alle elcykler, som man kan købe på nettet, er lovlige i Danmark.

Se Cyklistforbundets tjekliste til køb af elcykel

Holdningspapiret er vedtaget af Cyklistforbundets landsmøde 2016.

Det vil vi

Det arbejder vi for

Vi arbejder for at gøre cyklen til det oplagte og trygge valg i hverdagen for alle og for at skabe en sund og bæredygtig verden med cyklen som løftestang.

Læs Cyklistforbundets manifest

Aktuelt

Lige nu

Hvad sker der på cykelområdet - hvad har Cyklistforbundet gang i? Få det aktuelle overblik lige her og lige nu.

Gå til seneste artikler

Støt cykelsagen

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere