I Fyns Amts Avis den 7. december var der denne noget besynderlige notits. Find tre fejl:
En bilist har kørt en fodgænger ned i et fodgængerfelt. Bøden er beskeden - fordi fodgængeren er iført mørkt tøj og bevæger sig hurtigt!
Det var mørkt og tåget, og bilisten kunne ikke se fem meter frem!
Retten mente ikke, at der var tale om tilsidesættelse af væsentlige hensyn til trafiksikkerheden!
Helt ærligt! Forhåbentligt er det journalisten der har mistolket noget. Ellers er det virkeligt skræmmende. Er det ok at køre bil, hvis man ikke kan se fem meter frem? Har bilister ikke særligt ret til at se sig for ved fodgængerfelter? Og med hvilken ret blander man sig i fodgængerens påklædning?
Hvis udlægningen er sand, fortæller det en grum historie om trafikken i dagens Danmark. En ting er, at vi skaber et samfund, hvor folk nærmest føler sig presset til at have bil, noget helt andet er, at vi overhovedet ikke erkender, at der måske er en del mennesker der ikke burde køre bil.
Et tredje aspekt handler om den besynderlige retorik, medierne bruger, når det gælder om at frikende bilister. Se eventuelt Sproget skaber virkeligheden.
Burde vi ikke i stedet satse på cykel eller kollektiv trafik som de centrale transportformer? Satse på aktiv transport, sundhed og et sundere trafikalt miljø?
Birte