Vil du være frivillig cykelkaptajn i vores Cyklende Fællesskaber?

Vil du cykle forrest på 16 cykelture i foråret og sommeren 2024 og sammen med Cyklistforbundet bruge fælles cykelture til at styrke trivslen, den mentale sundhed og livskvaliteten hos mennesker, der lever med psykisk sårbarhed?

Fra foråret 2024 tilbyder vi i syv byer (Haderslev, Fredericia, Kolding, Randers, Odense, Nyborg og Gladsaxe) en ugentlig cykeltur i 16 uger til voksne tilknyttet et værested for psykisk sårbare.

Som frivillig cykelkaptajn er du en del af et cykelkaptajn-team, der planlægger og kører forrest på den ugentlige cykeltur af 1-2 timer.

Vi støtter dig som frivillig

Du behøver ikke særlige cykel- eller socialfaglige forudsætninger. Fokus er på det aktive og positive fællesskab - ikke på antallet af tilbagelagte kilometer. Du kan, men behøver ikke at være medlem af Cyklistforbundet.

Bare du er stabil og har lyst til at sprede cykelglæde og danne ramme om fællesskabet, så klæder vi dig på til opgaven og til at arbejde med at skabe et fællesskab for personer, der lever med psykisk sårbarhed.

Ja, jeg vil gerne høre mere ...

Udfyld formularen - så kontakter vi dig til en uforpligtende snak om at være frivillig cykelkaptajn hos os.

Måske du også har oplevet, at en cykeltur er med til at give et pusterum og en oplevelse af at blive gladere, sundere og friere. Også for mennesker, der lever med psykisk sårbarhed, kan cykelture i fællesskab med andre gøre en stor og positiv forskel i livskvalitet.Maria Amrani, projektleder i Cyklistforbundet

Cyklende Fællesskaber - cyklen som redskab til bedre mental trivsel

Cyklistforbundet udvikler sammen med Landsforeningen af Væresteder et tilbud med regelmæssige cykelture og fokus på det aktive positive fællesskab til voksne brugere af væresteder, som oplever psykisk mistrivsel. Projektet gennemføres over tre år og med støtte fra VELUX FONDEN.

Om Cyklende Fællesskaber

Regelmæssig fysisk aktivitet som cykling gør en forskel både for den fysiske og psykiske sundhed. Mere cykling i hverdagen kan fungere som en vigtig faktor til at skabe det overskud, der kan styrke koblingen til hverdagslivet.

Formålet med projektet er at udvikle et tilbud til voksne med psykisk mistrivsel, som med støtte kan opleve at få og fastholde en tilknytning til aktive positive fællesskaber med cyklen som fælles tredje.

Målet er, at flere mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder, kommer ud på regelmæssige cykelture, oplever cyklen som et middel til transport, gode oplevelser og mere overskud i hverdagen.

I Cyklistforbundet har vi tidligere arbejdet med mental sundhedsfremme gennem cykling. Her fandt deltagerne det særligt værdifuldt, at cykelturene gav dem mulighed for at mærke naturen, samtale uden nødvendigvis at have øjenkontakt, og at de på cykelen ikke skulle bære deres egen kropsvægt. Det er læring, som vi bringer med ind i 'Cyklende fællesskaber'.

Frivilliguddannelsen

Fællesskabet for de frivillige er også centralt i Cyklende Fællesskaber. Vi ønsker at give vores frivillige både nye kompetencer og spændende oplevelser, der gør en forskel for andre. Derfor står vi klar med en frivilliguddannelse, hvor vi forbereder den frivillige på at arbejde med fællesskab og personer, der lever med psykisk sårbarhed.

Samarbejdspartnerne

Landsforeningen af Væresteder er partner i projektet. I Cyklistforbundet er vi glade for samarbejdet med en landsdækkende forening, der består af 200 medlemmer, herunder kommunale, kirkelige og private væresteder samt Det Digitale Værested. Landsforeningen af Væresteder arbejder for at forbedre vilkårene for socialt udsatte mennesker ved at styrke målgruppen.

VELUX FONDEN støtter udviklingen af indsatser, der forebygger og reducerer psykisk mistrivsel. For at sikre, at projekterne er relevante for brugerne, har VELUX FONDEN inddraget ti erfaringseksperter, der selv har oplevet psykisk sygdom og mistrivsel. Erfaringseksperterne har bidraget til den første udvælgelse af projektidéer.

Andet godt fra Cyklistforbundet

Gode cyklistguides

Gør din cykel forårs- og vinterklar. Tjekliste til køb af elcykel. Lær dit barn at cykle. Sæt hjelmen rigtigt. Og meget mere. Vi har guiden.

Se alle vores guides

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Vælg mellem et almindeligt medlemskab, et digitalt medlemskab for unge, et hustandsmedlemskab, et seniormedlemskab, et gavemedlemskab og et firmamedlemskab.

Meld dig ind

Det laver vi

Vi står bag indsatser, som får flere til at cykle, som gør det mere sikkert at cykle, og som bidrager til at bruge cyklen som løftestang til en sund, grøn og mere bæredygtig verden

Det laver vi