Opsamlingsrapport:

Cykelmedtagning i tog: Eksempler og erfaringer fra europæiske cyklistforbund – og en vision for fremtiden i Danmark

Hvordan har man i udlandet arbejdet med at gøre det nemmere at tage cyklen med toget - og hvilke potentialer er der for at gøre det bedre i Danmark? Det har 'fremkommelighedsudvalget' - et frivilligt udvalg af medlemmer i Cyklistforbundet - undersøgt og samlet op i en rapport.

Introduktion: Cykel og tog er en unik kombination – kombinerer togets hurtighed med cyklens individuelle og fleksible muligheder på de sidste kilometer. I Danmark er kombinationen kendt fra såvel S-tog som fjern- og regionaltog med stor kapacitet og kundetilfredshed i førstnævnte og beskeden i sidstnævnte. I en rapport om cykelmedtagning fra European Cyclists' Federation (ECF) er DSB bedømt i den dårligste tredjedel blandt europæiske togoperatører inden for regional- og fjerntog.

Formålet med denne opsamling er at give Cyklistforbundets medlemmer indtryk af de forskellige muligheder i udlandet, at vise nogle af de konkrete løsninger, som findes, og at skitsere mulige forbedringer for at øge medtagningskapaciteten.

Fokus er på selve medtagningskapaciteten, vel vidende at med til den samlede cykel-tog kombination hører også stationsnær parkering i begge ender for pendlere, samt cykeludlejning. Herunder en diskussion af begrænsninger og hvilke udformninger, der fra et cyklistsynspunkt vil være ideelle.

Først gennemgås de forskellige, eksisterende muligheder med fordele og ulemper og illustreret med billedmateriale. Dernæst et afsnit med rapporter og korrespondancer med europæiske forbund, inkl. rapporter fra disse, og til sidst et bud på mulige forbedringer med udgangspunkt i eksisterende, tekniske anordninger.

Læs rapporten

Rapporten, der er lavet som frivilligt arbejde af en række af Cyklistforbundets medlemmer, er færdiggjort oktober 2023. Hent rapporten her

Læs også
Rapport fra European Cycklist' Federation: Cyclists love trains – An analysis of the bicycle friendliness of European railway operators, 2021

Rapport fra det hollandske cyklistforbund, Fietsersbond: Flere cykelpladser i togene, 2023

Andet godt fra Cyklistforbundet

Alt om cykling

Viden og værktøjer

Cyklistforbundet udvikler løbende værktøjer til kommuner og skoler, der ønsker at arbejde med cykelfremme. Cyklistforbundet gennemfører også undersøgelser, der giver ny viden til arbejdet med cykelfremme. Find det hele her.

Gå til Viden og Værktøjer

Alt om cykling

Til forældre

Du kan gøre meget for at hjælpe dit barn godt i gang med at cykle. Vi har samlet vores bedste råd til cykeltræning, guides og cykellege.

Gå til forældrehjørnet

Støt cykelsagen

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere