Foto: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

803

Køb den rigtige hjelm

Det er vigtigt at vælge den rigtige hjelm, ellers kommer den ikke på.

Vælg den, der sidder godt - og som du synes er pæn 

Der er mange forskellige hjelme på markedet i Danmark og de fleste giver god beskyttelse.

Vælg en, der sidder godt på hovedet og som du synes er nogenlunde pæn. Det øger chancen for, at du får den brugt.

De findes i næsten alle former og farver, cykelhjelmene. Lige fra de helt diskrete over rumvæsen-looket til de festligste børnehjelme i pangfarver. Det betyder ikke det store for sikkerheden, for her klarer hjelmene sig gennemgående godt, så derfor er det vigtigste at vælge en, som du vil få brugt.

Hjelmens udseende betyder meget for, om den faktisk kommer i brug, så vælg så vidt muligt én du kan lide.

Det er dog mindst lige så vigtigt at tage højde for pasformen – og her er der faktisk stor forskel modellerne imellem, så det kan betale sig at prøve nogle stykker.

Komforten er vigtig

En hjelm, der sidder dårligt, ryger sandsynligvis hurtigt ind bag i skabet. Derfor er det en dårlig idé at købe en hjelm uden at prøve den først. Det er også meget forskelligt, hvor nemme hjelmene er at indstille i nakken og på spænderne. Det er bestemt værd at undersøge – ikke mindst, når det gælder børnehjelmene.

Tjek også, hvor mange og hvor store ventilationshuller der er i hjelmen. Kompakte hjelme kan blive meget varme at have på – og varme hjelme ryger hurtigt langt om i nakken, så panden er blottet – og i værste fald ryger de måske helt i glemmebogen.

Skaterhjelme kan også bruges som cykelhjelme, og mange synes, de ser seje ud, men vær opmærksom på, at de ikke kan justeres på samme måde som cykelhjelmene. Derfor er de kun et godt valg, hvis dit hoved tilfældigvis passer perfekt til hjelmen.

Store prisforskelle

Der er stor forskel på priserne, når det gælder cykelhjelme. De varierer fra et par hundrede til flere tusind kroner, og de dyreste er ikke nødvendigvis de bedste. Fælles for dem er dog, at de skal kasseres, hvis de har været udsat for et hårdt stød. Der er nemlig ingen garanti for, at de også holder anden gang uheldet er ude.

Er hjelmen godkendt?

En godkendt cykelhjelm er en garanti for, at sikkerheden er i top. En cykelhjelm skal være CE-mærket. Hvis der sammen med CE-mærket er vist godkendelsesnummeret EN 1078, er man sikker på, at hjelmen opfylder den europæiske standard for cykelhjelme.

Emneord: Cykelhjelm