Shutterstock

Din smartphone er det oplagte valg, når du vil i gang med cykeltracking.

693

5 apps og gadgets, der måler din cykling

Smartphones, gadgets og massevis af apps har gjort det nemt at indsamle data om sig selv og tracke sin færden - også for cyklister.

Af Anders Høeg Nissen

Track din cykeltur

Selvmålere er mennesker, der samler, gemmer og analyserer data om sig selv og deres hverdag. De håber, det kan hjælpe dem med at holde sig i form, sove bedre eller blive mindre stressede. Og med ny teknologi breder fænomenet sig.     

Mange cyklister er også selvmålere - eller kan blive det! Både til hyggetursfolket, pendlerne og de seriøse sportsfolk er der masser af apps og gadgets, som kan hjælpe med planlægning, tracking og motivation.

Her har vi samlet en håndfuld af de bedre apps og gadgets, hvis du har lyst til at kaste sig ud i selvmåling:

1) Dimser til hverdag

Din smartphone er det oplagte valg, når du vil i gang med cykeltracking. Med indbygget GPS, bevægelsessensor, mobilnetværk og adgang til tusindvis af motionsapps er telefonen den ultimative allround hverdags-gadget for cyklister. Uanset om der står iPhone, Android eller noget tredje på den. Og med en sikker og regntæt holder på styret, kan du følge med på mobilen, mens du cykler.

2) Dimser til entusiasten

Firmaet 4iiii leverer udstyret til sportscyklisten, der gerne vil følge med i sin præstation uden at skulle glo ned på mobilskærmen. Sportiiiis er et lille aggregat med påmonterede LED-pærer i forskellige farver. Du sætter det på cykelbrillen, så lysene sidder lige i det nederste af synsfeltet.

Med farver og blink viser Sportiiiis dig, om du ligger i den rigtige kadence eller den optimale pulszone. Sportiiiis kan kommunikere med alle ANT+-dimser, som fx pulsbælter og cykelcomputere, og kan løbende justeres via iPhone.

3) Dimser vi stadig venter på...

Foto: Max Tomasinelli. A project by the MIT Senseable City Lab senseable.mit.edu/copenhagenwheel/

Under COP15-topmødet i København fremviste kommunen det smarte cykelhjul Copenhagen Wheel som det foreløbige resultat af et samarbejde med Massachussetts Institute of Technology.

Hjulet er udstyret med et nav, der er proppet med sensorer. Det kan måle alt fra position over luftfugtighed til CO2-indholdet i luften - og hele molevitten kan løbende deles med både andre cyklister og  myndighederne.

Desværre er Copenhagen Wheel ikke kommet i butikkerne endnu...

Foto: Max Tomasinelli 

4) Cykelapp til hverdagsbrug

Endomondo er en danskudviklet motions-app, der kan bruges til at tracke alt fra gåture over hockey til pilates - og selvfølgelig også cykling.

Appen skal bare startes, når du hopper i sadlen, og så registerer mobilen rute, hastighed og varighed. Du kan også supplere med puls, hvis du har et Bluetooth-hjertebælte.

Endomondo har et stort community, hvis du gerne vil dele dine ture med andre cyklister - og måske hyggekonkurrere lidt!

5) Cykelapp til hardcore cyklister

 

Strava er til gengæld appen til hardcore konkurrencemennesker. Ideen er, at du kæmper mod andre Stravabrugere om at være hurtigst på forskellige strækninger rundt om i verden.

Appen registrerer fx, hvor hurtigt du har kørt fra frakørsel 1 til 3 ud af Hillerødmotorvejen. Og så kan andre cyklister på samme strækning se, om de kan gøre det hurtigere - uanset hvornår de vælger at køre turen. En slags virtuelt cykelløb, kan man sige.

Man skal naturligvis lige holde sig til sikre strækninger og overholde færdselsreglerne!

Dét kan du gøre

Fakta om selvmåling

  • Selvmålere samler, gemmer og analyserer data om sig selv, deres hverdag og omverden, fx for at holde sig i form, sove bedre eller blive mindre stressede. 
  • Selvmåling spreder sig voldsomt i disse år. Ikke mindst p.g.a. ny teknologi, der gør det nemmere at indsamle og håndtere data. 
  • Nogle gange handler det bare om at bruge en simpel skridttæller, som kan hjælpe en med at nå målet på de 10.000 skridt om dagen.
  • Andre gange er der fokus på mere komplekse størrelser som humør eller performance på jobbet. Og så kan trackingen involvere både smartphones, apps, internet og mikroskopiske sensorer.