Artiklen er skrevet af Rolf Ejlertsen for medlemsmagasinet CYKLISTER, nr. 1/2018
Det første Mogens Lykketoft bad om, da han som ny minister kom til Finansministeriet i januar 1993, var et stativ til ministerbilen, så cyklen kunne komme med bagpå.
– Jeg har stort set altid kunnet cykle til arbejde både som minister og som formand for Folketinget. Det er den hurtigste måde at komme frem på, det giver lidt motion, og så får tankerne frit spil, når jeg cykler gennem byen, siger den tidligere finans- og udenrigsminister.
Mogens Lykketoft bestred posten som formand for FN’s generalforsamling fra september 2015 og et år frem. Og netop i september 2015 blev 193 FN-lande enige om 17 centrale verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden. Siden har paraplyorganisationen for de europæiske cyklistforbund, ECF, gennemgået målene og meldt ud, at cyklen kan bidrage til at nå hele 11 af dem – og det er et udtryk for rettidig omhu, mener Mogens Lykketoft.
– Det er et fantastisk godt udspil fra de europæiske cyklistforbund, at de sætter et særligt fokus på de mål, cyklen kan spille en vigtig rolle i opfyldelsen af. Jeg mener, at mange andre interesseorganisationer kunne se på, hvad der er i de her mål for dem, påpeger han.
– Det er vigtigt at forstå, at verdensmålene er udtryk for, at vi skal ud ad andre stier, end vi har været tidligere. I mange år har vi fokuseret på fattigdom, sult, manglende uddannelse og sundhedshjælp. Nu er vi nødt til at koble det med indsatsen for at fordele klodens begrænsede ressourcer bedre og dæmme op for de truende miljøkatastrofer og klimaforandringer.
En løftestang i ulande
Cyklen kan især bidrage til at løfte velstanden i ulandene, mindske forureningen og trængslen i storbyerne og nedbringe udslippet af CO2 i trafikken, vurderer Mogens Lykketoft.
For cyklen er jo et af de transportmidler, som den brede befolkning først får råd til i et uland, hvor velstanden begynder at stige, forklarer han:
– Cykler kan gøre mennesker mobile, så de kan komme i skole og få en uddannelse eller nå frem til markeder, der ligger længere væk. Både til varemarkeder, hvor de kan sælge deres produkter, og til et arbejdsmarked, hvor der kan være job at få. Den mobilitet er helt afgørende for, at fattige lande kan få væksten og velstanden op og dermed tage livtag med fattigdom og sult, siger Mogens Lykketoft.