Kør med - bliv klimacyklist:

Vi Cykler For Klimaet - 21. september 2022

Cyklistforbundet inviterer dig til at fejre cyklen og dens mange gevinster for klimaet. Prik til dine kollegaer, din familie, dine venner og kør med, når vi den 21. september cykler for klimaet. Er din arbejdsplads optaget af at bidrage til en klimavenlig hverdag - så er det oplagt, at I som arbejdsplads cykler med.

Cyklen er et sundt, sjovt, nemt og billigt transportmiddel - og et klimavenligt transportmiddel. Det gør en stor og helt konkret forskel, hver eneste gang vi lader bilen stå og tager cyklen i stedet.

Kom med, når vi den 21. september kører for klimaet. Ta' cyklen lige så meget, som du kan den dag. Lad os sammen lade bilen stå og cykle til arbejde, skole, venner, til biografen, ud på date, til sport - ja, ud til ALLE aftaler.

Og husk: Selvom vi cykler hver for sig, så gør vi en forskel sammen!

Del et foto af din cykeltur og din cykelglæde på Instagram, Facebook eller LinkedIn under #ViCyklerForKlimaet - vis din familie og venner, hvor dejlig en hverdag med cyklen kan se ud.

Med dagen sætter vi fokus på cyklen som løftestang til en sundere, grønnere og sjovere verden. Det er nemt at være med. Det koster ikke noget, og du skal ikke tilmelde dig. Du skal bare tage cyklen og fortælle dem, du kender, om glæden og fornuften ved at cykle i sin hverdag. Jane Kofod, vicedirektør i Cyklistforbundet

Få dine kollegaer og din arbejdsplads med

Er din arbejdsplads optaget af at bidrage til en mere klimavenlig hverdag - så er det oplagt, at I som arbejdsplads cykler med den 21. september.

  • Tag fat i din chef og foreslå hende/ham at opfordre alle medarbejdere til at lade bilen stå og tage cyklen den dag - alle ture gælder

  • Vil din chef fortælle om jeres engagement på jeres eventuelle hjemmeside eller på virksomhedens sociale medier - ja så er det da bare at gøre det

Vi har samlet tre stærke ideer til, hvordan I sammen kan fejre cykelglæden:

Virksomheden inviterer til cykelmekaniker-event

En raslende jernhest med flade dæk og rusten kæde dræber al cykelglæde. Forkæl jer selv med en cykelmekaniker-event på arbejdspladsen op til den 21. september og få jeres cykler i topform.

I kan fx hyre en lokal mekaniker - eller tage fat i et af det voksende antal firmaer, der har specialiseret sig i at ordne cykler ude i virksomhederne.

Virksomheden sætter en præmie højkant

Cykelturen er i sig selv en gave til klimaet og sundheden. Men I kan gøre det ekstra motiverende at cykle for klimaet d. 21. september ved at sætte en eller flere præmier på højkant blandt alle, der cykler til arbejde den dag.

I kan fx helt lavpraktisk trække lod om en præmie blandt alle de cykler, der står i cykelparkeringen på dagen - og så finde den heldige ejer.

Lav noget fælles med kollegaerne på dagen

Markér Vi cykler for klima-dagen med et fælles arrangement på arbejdspladsen. I kan fx pynte cykelstativerne med balloner og flag, så det bliver ekstra festligt at ankomme på cykel.

I kan også arrangere fælles morgenmad eller Hent en kollega-dag, hvor I samler hinanden op på vej til arbejde. Kun fantasien sætter grænser, når det gælder om at motivere hinanden til at cykle!

Cyklen som transportmiddel kan gøre en stor forskel for at nå EU's klimamål i 2050, hvor alle danskere skal have reduceret deres CO2-udledning med over 80%.

Danmark har med FN's 17 verdensmål forpligtet sig til at arbejde for en bæredygtig fremtid. Når vi som land bakker op om cykling, er vi med til nå fem af de 17 verdensmål. Læs mere

Hvis danskerne cykler 10 procent mere end i dag, vil det give over 235.000 færre sygedage og en samfundsøkonomisk sundhedsgevinst på 2,5 milliarder kroner - samt mindre trafik, kø og trængsel på vejene. Læs mere

I dag udleder hver dansker i gennemsnit 19 ton CO2 om året. Hver person må maksimalt udlede 2-3 tons CO2 om året for at opfylde klimamålene 2050.

Cykler udleder mindre CO2 end biler. Vi udleder 92% mindre CO2 pr. tur, når vi på ture op til 7,5 km skifter fra bil til cykel.

Luftforurening er den største enkeltstående miljømæssige sundhedsrisiko i Europa og forårsager omkring 400.000 for tidlige dødsfald om året.

Tag cyklen hele året

Cyklen er vores bedste ven - og den hjælper os med det meste: Den gør os sundere og gladere. Den gør luften renere, klimaet grønnere, og den hjælper os med at spare penge på benzin og billetter.

Så hvorfor kun cykle om sommeren!

Vi har i regi af vores maj-kampagne Vi Cykler Til Arbejde samlet en håndfuld guides med inspiration til at blive på cyklen hele året rundt - se fx hvordan du gør din cykel vinterklar, hvordan du kan holde motivationen oppe, når temperaturen falder, og hvordan den daglige cykeltur er godt for både krop og sjæl.

Find vores guides til at blive en sej cyklist hele året på vcta.dk


  • Vi Cykler For Klimaet er en del af EUROPEAN MOBILITY WEEK, der sætter fokus på bæredygtig transport i hele Europa 16.- 22. september

Det arbejder vi for

Vi arbejder for at gøre cyklen til det oplagte og trygge valg i hverdagen for alle og for at skabe en sund og bæredygtig verden med cyklen som løftestang.

Læs Cyklistforbundets manifest

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere

Cykelvæksthuset

Ønsker I at flytte medarbejdere og opgaver fra bil til cykel? Cyklistforbundets rådgivningscenter Cykelvæksthuset tilbyder skræddersyet rådgivning til private og offentlige virksomheder.

Gå til Cykelvaeksthuset.dk