Guide til børn og forældre: Gør cyklen klar sammen

Gør det til en hyggelig aktivitet at klargøre jeres cykler sammen. Også små børn kan være med. Der skal i virkeligheden ikke meget til. Vi giver fire simple råd til, hvordan du og dit barn sammen kan gøre jeres cykler klar.

1) Vask cyklen

Har cyklen stået stille længe eller været igennem en vinter med salt og slud, trænger den til at blive vasket. Find to bløde svampe og fyld en balje op med sæbevand. Start cykelvaskeriet fra oven og arbejd jer ned, så snavset ikke løber ned over de rene dele. Brug en gammel bomuldsklud, hvor svampene ikke kan komme ind.

Når cyklerne er vasket med sæbevand, fylder I på ny en balje op med rent vand, uden sæbe. Skyl nu cyklerne med det rene vand, så al sæben på cyklerne kommer væk. Tør derefter cyklerne.

2) Smør kæden med cykelolie

En kæde skal smøres jævnligt for at sikre, at den glider bedst muligt. Cykelolie koster ikke mere end 50 kr., og det tager kun få minutter at smøre kæden. Start med at finde et par handsker, så du undgår sorte fingre. Som voksen kan du stå for olien. Nu er I klar.

Dryp et par dråber olie på kæden. Barnet drejer nu pedalerne et par gange rundt, så olien bliver fordelt. Kæden må ikke nå at ruste. Sørg for at give kæden olie regelmæssigt.

3) Pump dækkene

Mærk på dækkene - er der tilstrækkelig luft i dem? Velpumpede dæk er alfa og omega, når I hopper op på cyklerne. Velpumpede cykeldæk giver bedre køreegenskaber og beskytter jeres dæk - og jeres bagdele - mod hårde stød. Pump dækkene godt.

4) Tjek alt lovpligtigt udstyr

Du og dit barn kan gøre det til en leg ved at finde følgende ting og undersøge, om de virker:

  • Virker cyklernes baglygte og forlygte?

  • Er cyklerne forsynet med alle seks reflekser?
    Der skal være en hvid refleks, der er synlig forfra, en rød refleks (katteøje), der er synlig bagfra, gule reflekser i pedalerne plus reflekser der, er synlige fra siden: Enten gule ege-reflekser i hjulene eller hvide refleksstriber på dækkene.

  • Er ringeklokken klart lydende?

  • Fungerer bremserne? Hvis du er i tvivl, så gå til din nærmeste cykelmekaniker.

Nu er I og jeres cykler klar til nye oplevelser!

Læs også

Den store lygteguide

Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.

Læs guiden

Cyklistens færdselslov

Du skal som cyklist kende de særlige regler for cyklister. Vi har samlet Færdselslovens paragraf 49 og 50 til dig.

Se cyklistens færdselslov

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Vælg mellem et almindeligt medlemskab, et digitalt medlemskab for unge, et hustandsmedlemskab, et seniormedlemskab, et gavemedlemskab og et firmamedlemskab.

Meld dig ind