Leg med i 'Vi kan cykle!'

At blive cykelsikker er første skridt på vejen mod at blive trafiksikker børnecyklist. I Cyklistforbundets børnehavekampagne 'Vi kan cykle!' leger børn sig til at blive sikre på cyklen. Kampagnen kører hvert år i maj i børnehaver over hele landet - i 2020 er kampagnen dog rykket til september!

Husker du, hvordan du lærte at cykle? Var det med fars hånd placeret trygt på ryggen eller mor, som fulgte trop til fods med et fast greb om kosteskaftet? En ting er sikker - du husker helt sikkert suset i maven, første gang du uden hjælp trådte i pedalerne.

Det er netop følelsen af at hoppe selvsikkert op på cyklen, som Cyklistforbundet sammen med Østifterne ønsker at give videre til børn i børnehaver over hele landet. For når børnene får gode cykeloplevelser, vil lysten og glæden ved at cykle oftere følge dem resten af livet.

Kampagnetilmeldingen åbner altid i starten af det nye år. Tilmeld jer kampagnens nyhedsbrev og få besked, når tilmelding åbner.

  • BEMÆRK: På grund af corona-situationen har vi valgt at rykke kampagnen til september måned. Hold øje med kampagnens nyhedsbrev, som I modtager som deltagere i kampagnen.

    Har I endnu ikke nået at tilmelde jer kampagnen, så send en mail til post@cyklistforbundet.dk med institutionens navn, adresse og antallet af børn, der skal lege med.

    Vi glæder os til at cykellege med jer og jeres børn!

Leg og læreplanstemaer

'Vi kan cykle!' er bygget op omkring Cyklistforbundets koncept 'Cykelleg'. Her gøres cykeltræning til en sjov aktivitet for pædagoger og børn, hvor børnene gennem cykellege træner deres cykelsikkerhed.

Vigtige cykelfærdigheder som at kunne bremse, bedømme afstande, række hånden ud og dreje hovedet, er alt sammen noget I træner, mens børnene har det sjovt og interagerer på kryds og tværs fra deres cykler.

Cykelleg aktiverer også bevægelse og samarbejde børnene imellem, og det gør cykellegene til et stærkt redskab i det pædagogiske arbejde med de seks læreplanstemaer.

Hvad er cykelleg?

Cykelleg er skabt med et ønske om at gøre cykeltræning sjovt og effektivt. I cykelleg lærer børn, hvad det skal kunne for at blive klar til at bevæge sig ud i trafikken:

  • At holde balancen

  • At bremse sikkert

  • At se til siden og tilbage uden for meget slinger

  • At løfte hånden fra styret og give tegn

Læs mere om cykelleg

Hvornår og hvordan?

Kampagnen henvender sig til børnehaver over hele landet og kører hvert år i maj måned. I år dog i september måned. Det er gratis at deltage.

Som deltager i kampagnen får I materialer og inspiration til at lave cykelleg hos jer.

I bestemmer selv, hvor mange dage I vil cykle, hvilke cykellege I vil lege, og hvor mange børn, der skal cykle med. I kan skræddersy jeres deltagelse, så det passer til de behov og muligheder, som I har i jeres institution.

Download materialerne til Vi kan cykle! 2020 her

Tilmeld jer kampagnens nyhedsbrev og få inspiration til at få mest muligt ud af kampagnen.

Video: Det er cykelleg

Børnehavepædagoger og forældre fortæller, hvad børn får ud af 'Vi kan cykle!' og nyd børnene, som med engagement og smil viser cykellegene in action.

Østifterne logo

Tak til Østifterne for at støtte kampagnen Vi kan cykle!

Læs også

Til kommuner

Børn cykler, når voksne skaber mulighederne. Se vores tilbud og anbefalinger til at styrke børnecykelkulturen lokalt.

Gå til oversigten
Foto_Mikkel Østergaard

Book Cykellegekorpset

Gode vaner skal grundlægges tidligt. Vores cykellegekorps hjælper børn til at blive glade og sikre børnecyklister.

Book Cykellegekorpset

Cykellegebaner

Cykellegebaner er en helt ny type byrum, hvor børn kan lege cykelfærdigheder ind. Vi styrker børnecykelkulturen med cykellegebaner og idékatalog til kommunerne.

Læs mere om cykellegebanerne