Arbejdsprogram for 2023
Cyklistforbundets landsmøde har vedtaget arbejdsprogram for 2023. Fire indsatsområder får særlig opmærksomhed i arbejdet for at gøre cyklen til det oplagte valg i hverdagen for at skabe et grønnere, sundere og sjovere Danmark:
-
Børn og unges mobilitet
-
Fremkommelighed
-
Sikkerhed og tryghed
-
Cykling og den grønne omstilling
1. Børn og unges mobilitet
En række aktuelle undersøgelser peger på, at danske unge cykler stadig mindre:
-
Tal fra DTU viser, at cykling hos de 10-17-årige er faldet med 24,5% over en tiårig periode (2009-2019).
-
De 16-24-åriges brug af bil på tre år er steget med 14,7 % (Danske Regioner / DTU’s transportvaneundersøgelse, 2019)
-
De 15-25-årige i Region Hovedstaden cykler ifølge Danske Regioners undersøgelse fra juni 41 % mindre end for tre år siden. Endnu værre ser det ud i resten af landet, hvor over halvdelen af de unge siger, at de cykler mindre. Tendensen fortsætter på ungdomsuddannelser, hvor nedsat aldersgrænse for kørekort, billigere mikrobiler og stigende antal biler pr. husstand får alt for mange unge til at vælge cyklen fra - også når afstanden kan klares på cykel eller elcykel. Der er brug for en øget indsats og øget bevidstgørelse af cyklens fordele og muligheder blandt børn og unge
Dette indsatsområde kan eksempelvis løftes i form af:
-
Afdelinger: Udforme eller deltage i arrangementer på skoler eller med elever og studerende, tænke i aktiviteter og kommunikationsformer, der appellerer til unge, opsøge samarbejde med ungdomsfællesskaber på cykelområdet mv.
-
Hovedbestyrelsen: Arbejde på at fastholde/rekruttere unge hovedbestyrelsesmedlemmer og lade dem optræde som Cyklistforbundets repræsentanter i relevante sammenhænge for at tale i øjenhøjde med børn og unge.
-
Sekretariat: Styrke den faktuelle viden om børn og unges cykelvaner, kommunikere målrettet til børn og unge, undersøge muligheder for finansiering af projekter og aktiviteter målrettet børn og unge mv.
Det bør her noteres, at sekretariatet i 2022 har henholdsvis gennemført og igangsat to
nye projekter med unge som målgruppe. Det drejer sig om pilotkampagne Vi Cykler Til Uddannelse i samarbejde med Region Syddanmark og cykelpuljeprojektet ’Gode cykelvaner i
ungdomsårene’
2. Øget fremkommelighed
Fremkommelighed er væsentligt for, at flere vælger cyklen i hverdagen, eksempelvis i form af grøn bølge, vigepligt for biler frem for cykler, velholdt og sammenhængende cykelinfrastruktur også på større broer og i forbindelse med byudvikling. Grundlaget for flere af de oplagte tiltag er bundet i Færdselsloven, som kalder på en cykelvenlig revision, som
Cyklistforbundet vil arbejde for. Cyklistforbundet vil yderligere fokusere på fordelingen af den procentdel af rejsende, der vælger cyklen som transportmiddel og arbejde for nationale målsætninger for en øget cykling-andel og dermed øge fokus på bedre fremkommelighed som værktøj for mere cykling.
Dette indsatsområde kan eksempelvis løftes i form af:
-
Afdelinger: Pege på forbedringsmuligheder i områdets infrastruktur eller muligheder for kombinationstransport, samle lokal opbakning til forandring eksempelvis via sociale medier eller events. Bakke op hvis lokale uden for medlemskredsen italesætter problemer med bestemte strækninger. Afgive høringssvar ifm. kommunale infrastruktur/mobilitetsplaner mv.
-
Hovedbestyrelsen: Viderebearbejde forslag til cykelvenlig revision af Færdselsloven, bidrage med landsdækkende kommunikation om fremkommelighed, sikre videndeling på tværs af organisationen om ideer til events, høringssvar mv.
-
Sekretariat: Arbejde for yderligere statslige bevillinger til medfinansiering af kommunal cykelinfrastruktur og vidensprojekter, bistå med bearbejdelse og kommunikation af forslag til cykelvenlig revision af Færdselsloven, opretholde løbende dialog med Vejdirektoratet, DSB og andre relevante myndigheder om generelle problematikker.