Cyklistforbundets frivillige hejser flaget for cykelsagen mange steder

Verdensmålsdagen i Ballerup, Sundhedsdagen i Holbæk, Bæredygtighedsdagen i Glostrup, Kids Tours i Vallensbæk og Fritidsfestivalen i Roskilde. Cyklistforbundet frivillige er tilstede og synlige ved arrangementer over hele landet.

Foreningslivet har mange udtryk og mange former. Men uanset om det handler om at sætte fokus på bæredygtighed, sundhed, oplevelser eller noget helt fjerde, så er Cyklistforbundets frivillige enige om, at to ting driver værket: Det frivillige arbejde har en stor social betydning i deres egne liv, og de vil være med til at gøre en forskel i verden.

  • Sundhedsdagen i Holbæk giver kontakt til byens borgere

    Sundhedsdagen er en fast tradition i Holbæk Kommune, hvor gågaden midt i byen omdannes til et rent sundhedsmekka med stande, konkurrencer og aktiviteter. Bag arrangementet står Region Sjælland, Holbæk Kommune og de lokale patientforeninger. Hvert år fokuseres på et bestemt tema, og i 2021 var temaet 'Sundhed og natur'. Formålet var at invitere unge som ældre til en snak om sundhed, og hvordan naturen kan være med til at gavne vores sundhed og trivsel.

    Cyklistforbundets lokalafdeling i Holbæk var også tilstede med en stand, og Karina Folmer fortæller:

    - Sundhedsdagen har vist været afholdt tretten gange nu, og vi har været med lige så længe næsten. Altså det startede egentlig med, at jeg var nede i byen og så alle de her boder i gågaden, og jeg tænkte ’hold da op, hvad sker der her?’. Jeg forstod så, at det gik ud på noget med sundhed, og jeg kontaktede derfor styregruppen og spurgte, om Cyklistforbundet kunne være med. Det kunne vi godt, så vi har været med siden 2013 med en bod, hvor vi repræsenterer Cyklistforbundet.

    - Det handler jo primært om sygdom og sundhed, så vi havde selvfølgelig meget fokus på det gode for helbredet ved at cykle. På vores stand deler vi bladet CYKLISTER ud, forskellige foldere og får en snak med rigtig mange om fordelene ved at cykle. Der kommer også mange og spørger, om vi arrangerer cykelture og sådan noget, og folk der spørger til cykelruter eller ønsker gode råd om cykler i det hele taget. Der er også mange børnefamilier, der er interesseret i Cyklistforbundets bog om cykellege. Og så er der selvfølgelig også mange. som kommer med gode råd eller kommentarer til, hvad de synes, vi skal arbejde for. Fx at få flere til at bruge cykelhjelm, at få flere cykelstier ved skolerne eller forbedre cykelkulturen og den sags. Det er ret bredt og meget sjovt at være med. Vi får i hvert fald kontakt med en masse af byens borgere på den måde.

  • Cykelcafé og Verdensmålsdag i Ballerup giver nye medlemmer og netværkskontakter

    Banegårdspladsen i Ballerup blev en fredag i august fyldt med pavilloner og scene, da de sammen blev klogere på, hvad FN’s verdensmål betyder lokalt og i hverdagen, og hvordan vi skaber bæredygtige og grønne ideer på lokale udfordringer. Her kunne man møde lokale frivillige, uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner og organisationer, der alle sammen viste eksempler på, hvordan de arbejder med verdensmålene og gør dem til konkrete handlinger i Ballerup Kommune.

    Cyklistforbundets lokalafdeling i Ballerup var også tilstede på Verdensmålsdagen, og Peter Bendix fortæller:

    - Arrangementet var fint, og det er også et godt formål. Men der kom ikke så mange, som vi havde håbet. Nok mest fordi det var på en hverdag.

    - Jeg fik dog nogle gode kontakter med nogle af de andre deltagere, så det var meget fint. Vi holdt til på Mobilitetsboden, og derudover var der også Grønt Råd, nogen der lavede økologisk mad og nogen om stop madspild. Det var bygget ret stort op, og vi snakkede selvfølgelig mest om cyklens betydning for grøn transport.

    Cykelcaféen

    Når de lokale frivillige ikke er til Verdensmålsdag, holder de noget, de kalder Cykelcafé. Om Cykelcaféen fortæller Peter Bendix:

    - Vores Cykelcafé er en ret stor succes. Det er en idé, jeg fik for omkring syv år siden. Jeg synes jo, at vi bor i sådan et dejligt område, og jeg har lyst til at vise folk, hvor det er, de faktisk bor. Vi laver det i samarbejde med Sundhedshuset, som giver kaffe og kage, og så laver vi cykelturen. I starten var vi seksten på sådan en tur, men nu kan vi være helt op til halvtreds. Vi cykler sammen omkring ti til tyve kilometer alt efter deltagernes formåen, og så har vi fået lavet vores gamle købmandsgård om til sådan et kulturelt samlingssted. Der sidder vi så og drikker kaffe bagefter. Det har faktisk også givet en del medlemmer.

  • Fritidsfestival i Roskilde viser Cyklistforbundet frem

    Fritidsfestivalen er en 1-dags festival, hvor alle folkeoplysende foreninger i Roskilde Kommune inviteres til at vise sig frem. På festivalen kan kommunens borgere komme og blive inspireret til, hvad de kan gå til og hvad der er af aktiviteter i kommunen, både de velkendte samt nye, som de måske ikke kendte til. De deltagende foreninger suppleres med aktiviteter som foredrag, konkurrencer, legeområde og salg af mad og drikkevarer. Meningen er, at borgerne kan opleve, at foreningslivet stadig lever og blomstrer.

    Cyklistforbundets afdeling i Roskilde var tilstede, og Susanne Olsen fortæller:

    - Det bliver holdt på en gammel kaserne, som i flere år har været brugt som en slags fritids- og kulturhus. Selve festivalen består af omkring tres foreninger, som kan vise sig frem. På vores egen stand havde vi blandt andet noget med om vores cykelture og vores billedforedrag og så selvfølgelig alle de andre materialer om Cyklistforbundet.

    - Vi havde også cykler med, fx et par foldecykler, en elcykel og en pakket turcykel, så vi kunne fortælle lidt om de forskellige anvendelser og formål og give gode råd. Og ja, så kom folk jo bare forbi og fik en snak om vores forening og vores aktiviteter. Vi fortalte også om ’Giv et praj’, og hvordan borgerne kan bruge det til at informere kommunen om huller i vejen eller farlige forhold og den slags. Det var vældig hyggeligt med en masse aktiviteter og interesse, og som altid var der jo stor efterspørgsel på vores balloner fra børnene.

  • Bæredygtighedsdagen i Glostrup viser det større perspektiv i cykelsagen

    En lørdag i august satte Glostrup Bibliotek fokus på bæredygtighed, da de afholdt deres helt egen Bæredygtighedsdag. Dagen bød på en aktivitetsrig formiddag for både børn og voksne, hvor der blandt andet var oplæg fra Stop Spild Lokalt om, hvordan man kan undgå madspild i hverdagen, inspiration til at lave sin egen kombucha eller lave genbrugspynt ud af gamle bøger.

    Formålet med Bæredygtighedsdagen er at støtte op om FN’s Verdensmål og vise, at bæredygtighed i høj grad også er noget, der udfolder sig i hverdagen og lokalt.

    På dagen deltager også en række andre lokale foreninger herunder Cyklistforbundet. Christina Gylling Saadbye fra Cyklistforbundets lokalafdeling i Glostrup fortæller:

    - Det var godt arrangeret, selv om der ikke kom så mange. Til gengæld fik vi dannet nogle gode netværk med flere af dem, der også var med på dagen. Fx Danmarks Naturfredningsforening og nogen omkring noget med madspild. Der var også en, der syede ting ud fra gamle materialer. Blandt andet havde hun syet en taske ud af et gammelt Alle børn cykler-banner. Det var meget sjovt, så nu har jeg selv sådan en taske.

  • Kids Tour i Vallensbæk giver synlighed til hverdagscykling

    Danmarks største cykelløb for børn, Kids Tour 2021, kommer rundt i alle landets afkroge. Hovedtemaerne i Kids Tour er trafiksikkerhed, sunde værdier, at dyrke motion og at have det sjovt. Indtægterne fra salget af startnumre går til Børneulykkesfonden for blandt andet at fremme fondens arbejde med at nedbringe antallet af børneulykker i trafikken.

    Cyklistforbundet var med, da Kids Tour rundede Vallensbæk i juni måned 2021. Christina Gylling Saadbye fra Cyklistforbundets lokalafdeling i Glostrup fortæller:

    - Det er jo sådan et slags racerløb for børn, og der var en fem-seks heats, hvor børnene drønede rundt nede ved Vallensbæk strand. Derudover havde kommunen arrangeret, at der var mange foreninger med boder også. Det var rigtig godt, og der var en masse ting børnene kunne lave og prøve. Vi stod som arrangør og sponsor sammen med kommunen, så det var en god måde at få noget synlighed på. Vi fik delt en masse balloner fra Cyklistforbundet ud og talt med mange.

Vil du også være frivillig?

Vil du arbejde for cykelsagen, dyrke din cykelpassion og lave sjove arrangementer sammen med andre? Som frivillig i Cyklistforbundet bliver du en del af et engageret fællesskab. Alle er hjerteligt velkomne, og har du en god ide, så er der måske nogen, der har lyst til at gennemføre den med dig. Se om, der er lokal afdeling i nærheden af dig.

Meld dig ind i Cyklistforbundet

Læs også

Frivilligportalen

Bliv aktiv i cykelsagen

Gør en forskel. Få indflydelse. Brug frivillighåndbogen. Find en lokal afdeling.

Gå til Frivilligportalen

Frivilligportalen

Hvad laver de frivillige?

Se eksempler på det store arbejde for cykelsagen, som foregår lokalt i Cyklistforbundets afdelinger rundt om i Danmark.

Læs 'tæt på'-historierne

Støt cykelsagen

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere