Kom godt cyklende gennem vinteren

Der er ingen grund til at sætte cyklen væk for vinteren. Gør din cykel vinterklar med fem nemme justeringer og kom godt igennem vinterens sne, slud og is. Du får også de bedste råd til at undgå kolde hænder.

Helt kort

  • Pump dækkene efter forholdene

  • Smør kæden med den rigtige type olie

  • Forebyg en frossen lås

  • Få sat vinterdæk på

  • Tjek cykellygterne

Pump dækkene efter forholdene

Du tjekker dæktrykket ved at mærke på siderne af dækket. Her kan du mærke helt ind til slangen og du får en bedre fornemmelse af, hvor meget luft der skal i. Er vejene glatte af is og slud, så skal du lukke lidt af luften ud. Sådan får du bedre vejgreb, så du ikke så let skrider ud og falder.

Smør kæden med den rigtige olie

Giv kæden en god klat tyk olie en gang om ugen. Den lette sommerolie er ikke nok. Rens gerne samtidig. Det gør du ved at give kæden olie, tørre den af igen og så give olie en gang mere. Vil du virkelig gøre noget ud af det, kan du begynde med at vaske kæden ren med en klud med degreaser på.

Med jævnlig vedligeholdelse kan de fleste problemer forebygges, siger cykelmekaniker i Cyklistforbundet Jakob Devantier

Forebyg en frossen lås

Først skal du stille din cykel et tørt sted, så det gamle vand fordamper. Bagefter giver du den olie i alle låsens bevægelige dele – både der, hvor du stikker nøglen ind, og i selve låsemekanismen i den anden side. Du får størst succes med en tynd olie – for eksempel låsespray, som du sprøjter direkte ind i låsen og lader sidde.

Få sat vinterdæk på

Om sommeren kan du fræse afsted på dine lette og hurtige dæk, der har et fint og ikke så dybt mønster. Vinteren kræver, at du bruger dæk med dybere riller og grovere mønster. Du bliver overrasket over, hvor meget bedre vejgreb det giver dig.

Tjek cykellygterne

Loven siger, at dine forlygter og baglygter skal være fastmonteret og ses tydeligt fra siden samt på 300 meters afstand. Dog må de ikke være så kraftige, at de blænder. Knaplygter, der lyser svagt eller dingler fra en elastik, er IKKE nok.

Fem hurtige til at undgå kolde hænder

  1. Hold dig fra stramme handsker: Er dine handsker for store eller for små, kommer du hurtigt til at fryse. Finder du din handskestørrelse, finder du samtidig de handsker, som har plads til præcis den mængde luft, som din hænder kan opvarme inde handsken. Der skal være luft rundt om fingrene, for luft giver varme.

  2. Vælg handsker i flere lag: Jo tykkere handsker, jo varmere hænder – det giver sig selv. Vil du være sikker på ikke at fryse, så skal du vælge handsker med to lag. Det er luften mellem de to lag, som tilfører ekstra varme.

  3. Uldfor inderst isolerer og varmer: Uldfor både varmer og isolerer, hvis dine handsker bliver våde. Har du allerede et par yndlingshandsker, uden uldfor, så kan du købe en tynd, ulden inderhandske til at have på under din handske.

  4. Luffer er varmere end fingerhandsker: Når du har luffer på, varmer dine fingre hinanden. Luffer er derfor langt varmere end fingerhandsker, som i stedet fordeler varmen i hver sit rum. Rigtig nok egner alle gearskiftere sig ikke til luffer, men så er en trefingerhandske en god løsning.

  5. Brug benene og få varme hænder: Når du fryser om fingrene, er det bare om at træde i pedalerne! Når dine muskler arbejder, producerer din krop varme – og når du producerer mere varme, end kroppen behøver til at opvarme de centrale dele, så sender den varmen ud til de yderste dele.

Læs også

Den store lygte-guide

Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.

Se guide til lys og reflekser

Gode cyklistguides

Gør din cykel forårs- og vinterklar. Tjekliste til køb af elcykel. Lær dit barn at cykle. Sæt hjelmen rigtigt. Og meget mere. Vi har guiden.

Se alle vores guides