Cykelleg i den jyske vestkysts natur

Vardes cykellegebane byder på sanseoplevelser og interaktion med naturelementer, der nøje er udvalgt med inspiration fra den vestjyske natur. Cykellegebanen i Varde bringer den lokale natur ind i byen og kombinerer Varde Kommunes vision, "Vi i Naturen", med et af kommunens andre store fokusområder: cyklisme.

Cykelartister i fri leg
Vardes cykellegebane er skabt ud fra konceptet "cirkus og leg" - et sted hvor forskellige artister (cyklister) leger sammen, afprøver nye kunster og udvikler nye kompetencer. Den 925m2 store asfaltmanege med teltpæle udgør kerneopholdspladsen. Fra manegen udspringer et stisystem, der går på kryds og tværs af banen, så der er mulighed for fri leg.

For os er det en større tryghed at øve børnenes cykelfærdigheder der end ude i trafikken, siger Bente Paterek, daglig leder i institutionen Solsikken.

Stisystemet fører cyklisterne igennem forskellige områder som klitlandskab og troldeskov. De forskellige områder byder på alsidige udfordringer i form af sving og forskelligartet underlag, hvor cyklisten får trænet sine cykelkompetencer.

"Vi har flere gange været på cykelbanen med vores børn. Vi har kun få ,der kan cykle, men så har vi haft løbecykler og små scootere med. Børnene har haft det rigtig sjovt. Banen er også rigtig god til at træne grovmotorik og balance. For os er det en større tryghed at øve børnenes cykelfærdigheder der end ude i trafikken. Desuden er det dejligt for os, at banen ligger lige ved siden af, så vi kan gøre korte besøg der og være hurtigt hjemme igen, når børnene er kørt trætte", siger Bente Paterek, daglig leder i institutionen Solsikken.

Stærk tværfaglig udviklingsproces sikrede bredt ejerskab
Under hele projektet var der god politisk og lokal opbakning i Varde Kommune. Projektet var bredt organisatorisk forankret i kommunen med afdelingen Politik og Analyse var projektleder, hvilket understøttede Varde Kommunes strategiske fokus for etableringen af cykellegebanen.

Den brede forankring af projektet var en klar styrke, idet det resultererede i en god opbakning organisatorisk, ligesom det har skabt synergi mellem Varde Kommunes vision, Vi i Naturen, og de forskellige relevante forvaltninger. Dette betød også, at projektet havde et politisk ophæng bestående af fire udvalg, som skulle høres ifm. godkendelse af diverse beslutninger og planer.

Kort og godt om cykellegebanen i Varde

Navn: Cykellegebanen

Adresse: Egekrattet 1, 6800 Varde

lndviet: 22. juni 2017

Arealstørrelse: 7.822 m2

Omkostninger: 1.209.000 kr.

Entreprenør og landskabsarkitekt: Kildelunden ApS og Henrik Abildgaard Nonnegard

Yderligere oplysninger: Pia Koch Hauge, pkha@varde.dk

Læs også

Cykelleg: Kom godt i gang

Brug cykellege til at kickstarte cykelglæden og hjælpe børn til at blive glade og sikre børnecyklister. Er du forælder, pædagog eller lærer - vi hjælper dig godt i gang.

Kom godt i gang med cykelleg

Cyklen i daginstitutionen

Inspiration og viden til dig, der vil bruge cyklen og alt det, som cyklen kan give børn, i din vuggestue eller børnehave. Kom godt i gang med 'Cykelleg', vær med i 'Vi kan cykle!'-kampagnen og bliv inspireret af daginstitutioner, der bruger cyklen som pædagogisk redskab.

Sådan kan I bruge cyklen i daginstitutionen

Det vil vi

Bliv klogere på, hvad vi arbejder for, og se vores arbejdsprogram, høringssvar, indsatsområder og formandens ledere

Se, hvad Cyklistforbundet vil