Cyklen giver en enorm følelse af frihed

Agnes, 12 år, og hendes far Michael Hostrup Stærke, 51 år, Glostrup

Kan du fortælle lidt om Agnes?

Michael: Agnes spiller bordtennis og satser på at blive dygtig. Hun er med i Rising Stars under Parasport Danmark. Hun spiller i en klub med børn uden handicap og har vundet en turnering.

Kan du beskrive dit handicap, og hvad det betyder for dine muligheder for at cykle?

Agnes: Jeg har cerebral parese i højre side. Det går mest ned i min fod.

Michael: Agnes har også lidt i højre arm, og hun kan ikke se bagud. Jeg overvejer, om hun skal have et spejl på cyklen, men det kan man ikke stole blindt på, så indtil videre har vi aftalt, at hun skal stå af og trække, når hun skal uden om en parkeret bil og føler sig usikker.

Første gang jeg selv kørte i skole, var det virkelig fedt. Det var en enorm følelse af frihed. Mig og mine venner cykler tit rundt og hjem til hinanden, hvor det var meget mere besværligt før i tiden.Agnes Hostrup Stærke

Hvilken cykel kører Agnes på?

Michael: Agnes har en almindelig cykel. Vi prøvede først en trehjulet og en cykel med støttehjul bagpå, men de røg let ud over kantstenen på cykelstierne. Det gjorde hende utryg.

Hvad er de vigtigste positive effekter ved at cykle?

Michael: Vi ville gerne have Agnes til at cykle, så hun kan cykle med venner og veninder. Og så er der noget egoistisk i, at vi ikke behøver køre med hende i skole. Det begyndte med et kursus hos Elsass Fonden. Efter tre gange tænkte jeg, at der var et håb om, at hun kunne lære at cykle. Det troede jeg ikke inden, så det var lidt et vildskud, at vi tog kurset. Hun lærte at holde balancen på de tre dage. Derfra gav vi det et skud og trænede intenst.

Agnes: Jeg var meget utryg til at starte med, hvor jeg sagde til far, at han hele tiden skulle holde fast i mig, men ikke rigtig gjorde det. Til sidst havde jeg så meget tro på mig selv, at jeg ikke længer ville have, at han cyklede med mig. Første gang jeg selv kørte i skole, var det virkelig fedt. Det var en enorm følelse af frihed. Mig og mine venner cykler tit rundt og hjem til hinanden, hvor det var meget mere besværligt før i tiden.

Hvad eller hvem har været afgørende for, at Agnes cykler?

Michael: Det vigtigste har været, at Agnes er vildt stædig. Det kan være belastende at have et stædigt barn, men lige præcis for et barn med et handicap kan det være en hjælp. Agnes vil bare lykkes.

Hvad er de vigtigste udfordringer, du oplever i forhold til cykling?

Michael: Det har været en udfordring, at Agnes skal gennem en tunnel på vej til skole. Hun kunne ikke trække cyklen op og ned, så jeg var nødt til at cykle med for at hjælpe hende. Nu kan hun godt. En anden udfordring er, at der ikke er cykelsti på vores vej. Det er en villavej, men der er mange biler om morgenen.

Hvad skulle blive bedre, hvis flere med handicap skal op på cyklen?

Michael: Det er ikke alle, det kan lade sig gøre for, men kæmp for det, og hvis det ikke lykkes, så find en anden måde at gøre det på. Men prøv, for børn med handicap kan meget mere, end man tror.

Mød andre cyklister med handicap

Emil får selvtillid af at cykle

Hver gang Emil har vist interesse for at cykle, har hans far Rasmus cyklet med - også selv om det regnede. Cyklen er nemlig rigtig god for Emils søvn og sundhed - og det gør ham stolt, at være god til at cykle.

Læs mere

I en håndcykel kan jeg få pulsen op

På cyklen oplever Jan Friis Jørgensen ikke de samme problemer, som når han bevæger sig rundt i kørestol.

Læs mere

Cyklen gør mig ligeværdig

Når Susanne Sørensen sidder på cyklen, mærker hun ikke, at hun har et handicap. På cyklen føler hun sig lige med alle andre.

Læs mere