Inspirationsmateriale:

Sådan cykler du med et handicap

Ni børn og voksne med et handicap fortæller om deres liv på cykel. Se også en præsentation af forskellige specialcykler og links med nyttig viden til et godt cykelliv.

Det kan være svært at komme i gang med at cykle, når man har et handicap. Det er ærgerligt, for cyklen kan give dig, der lever med handicap, både motion, større selvværd og bedre deltagelsesmuligheder og dermed en højere livskvalitet.

Cyklistforbundet har i samarbejde med Videnscenter om handicap her samlet ni portrætter med børn og voksne med forskellige typer handicap, der fortæller om et liv med cykling, og hvordan cyklen gør en stor og positiv forskel i deres liv.

Du finder også en oversigt over forskellige typer af specialcykler og en række nyttige links, som giver råd og vejledning til at komme godt i gang med at cykle.


Mød ni cyklister med handicap

Hvordan kan cykling gøre en positiv forskel i hverdagen, og hvilke udfordringer kan man som følge af sit handicap møde på cykelstien? Ni børn og voksne fortæller.

I en håndcykel kan jeg få pulsen op

På cyklen oplever Jan Friis Jørgensen ikke de samme problemer, som når han bevæger sig rundt i kørestol.

Læs mere

Cyklen giver en enorm følelse af frihed

Agnes var meget utryg ved at cykle i begyndelsen. Men i dag cykler hun selv både til skole og hjem til vennerne - og hendes far behøver ikke længere at køre hende.

Læs mere

Min angst får ro, når jeg cykler

Når Nynne Lindeberg kører med offentlig transport, trigger det hendes angst. På cykel er der ikke noget pres - tværtimod er den friske luft genial mod angst.

Læs mere

Emil får selvtillid af at cykle

Hver gang Emil har vist interesse for at cykle, har hans far Rasmus cyklet med - også selv om det regnede. Cyklen er nemlig rigtig god for Emils søvn og sundhed - og det gør ham stolt, at være god til at cykle.

Læs mere

Cyklen gør mig ligeværdig

Når Susanne Sørensen sidder på cyklen, mærker hun ikke, at hun har et handicap. På cyklen føler hun sig lige med alle andre.

Læs mere

Det er min egen krop, som cykler

Anton Stockmarr har cerebral parese og er først begyndt at cykle som voksen. Han føler sig fri, når han cykler, fordi det giver ham følelsen af, at kunne bevæge sig hvorhen, han har lyst.

Læs mere

Mit tankemylder får et break på mountainbiken

For Hans Helsner har det altid føltes nemmere at cykle. Han har ADHD og autisme, og derfor er det ofte forbundet med stress at tage bus, tog og bil.

Læs mere

Jeg har brug for tre hjul under mig

Bettina Søndergaard har både angst, Aspergers og fibromyalgi. For hende giver cyklen en kæmpe frihed og gør at hun kan klare dagligdagens gøremål på egen hånd.

Læs mere

At cykle giver min søn selvbestemmelse og frihed

Helle Østergaard brugte flere timer end andre forældre på at løbe bag sin søn på cyklen. Hun ville gerne have, at Justin fik den succes, det giver at kunne cykle - selvom han er blind på venstre øje.

Læs mere

Specialcykler: Hvilken cykel skal jeg vælge?

Det kan være noget af en jungle at finde rundt i de mange forskellige slags specialcykler og finde ud af, hvilken der passer bedst til ens behov. Vi har samlet nogle af de mest gængse cykeltyper, som benyttes af mennesker med handicap.

  • Almindelig cykel
    Nogle kan lære at cykle på en almindelig tohjulet cykel, måske med lidt udstyr. For eksempel kan en specialfremstillet handske give et bedre greb om styret. Mennesker med mild grad af spasticitet kan også lære at cykle, og her har nogle gavn af en el-cykel, fordi de hurtigt bliver udtrættet.

  • Ladcykel
    Nogle har glæde af en almindelig ladcykel - evt. med el. De tre hjul giver ekstra støtte til balancen, og så føler man sig heller ikke udstillet i trafikken, hvor mange andre kører på ladcykel.

  • Trehjulet cykel
    Mennesker med stærke ben, som har svært ved at holde balancen, kan cykle på en trehjulet cykel. Det kan for eksempel være spastikere. På nogle cykler sidder de parallelle hjul bagpå, mens de på andre sidder foran, hvilket giver en sikker fornemmelse for, hvor tæt man er på kantsten eller rabat.

  • Tandem
    Blinde har cyklet på tandem i mange år med en seende pilot. Også andre handicapgrupper har brug for en ledsager. På nogle tandemer sidder personen med handicap i front, selvom han ikke kan overskue at styre og orientere sig i trafikken. Det gør piloten, som er placeret højere oppe på cyklen.

  • Frame runner
    En trehjulet løbecykel uden pedaler, hvor man læner overkroppen mod en pude og har fødderne på jorden. Frame runneren egner sig blandt andet til mennesker med cerebral parese, udviklingshæmning og multihandicap, eller som har haft en blodprop, hjerneblødning eller har skader efter trafikuheld.

  • Påspændingscykel
    En påspændingscykel kan kobles direkte på kørestolen, og hjulene drives fremad med hænderne. Fordelen ved en påspændingcykel er, at den kan kobles af, når man fx skal ind og handle.

  • Håndcykel
    Hvis man har meget svage ben og for eksempel sidder i kørestol, kan man køre på håndcykel med tre hjul. Der findes håndcykler, hvor man sidder som på en almindelig cykel, mens man på andre ligger ned og her får lidt mere fart på.

  • Parallelcykel
    I en parallel- eller sofacykel sidder man ved siden af hinanden, og begge træder i pedalerne. Sofacyklen anvendes blandt andet af bosteder for mennesker med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser.

  • Rickshaw
    I en rickshaw kan der sidde to foran piloten. Indretningen gør, at pilot og passagerer bedre kan tale sammen undervejs. Cyklen anvendes ofte til ældre med en vis mobilitet og egner sig ikke umiddelbart til kørestolsbrugere, da de skal løftes over på sædet.

  • Ladcykel til kørestol
    Cyklen er fremstillet til at transportere kørestolsbrugere, som hverken kan cykle med arme eller ben. Den kan fås med et spil, som trækker kørestolen med bruger op på ladet. Selv om ladcyklen kan laste 250 kilo eller mere, kræver den ikke en særlig stærk pilot, da den kører på el.

77,4% af voksne med handicap er enige i, at cykling giver dem en oplevelse af frihed.undersøgelsen 'Cykling for alle', Cyklistforbundet og Videnscenter om handicap, 2024
Cyklen gør mig ligeværdig.Susanne Søndergaard, 64 år, Spino cerebellar ataksi

Nyttige links

Hjælpemiddelbasen

Hjælpemiddelbasen indeholder oplysninger om hjælpemidler og forhandlere af hjælpemidler. Desuden indeholder Hjælpemiddelbasen guides og information vedrørende lovgivning, standardisering og offentlige indkøb.

Læs mere

Jørn Iversen

Jørn Iversen producerer, sælger og leaser specialcykler til folk med nedsat funktionsevne. Hos JI får du grundig instruktion og vejledning i brugen, og sikring for at cyklen er korrekt indstillet.

Læs mere

Dansk Håndcykelklub

Hos Dansk Håndcykelklub kan du mødes med andre håncyklister til træning og løb over hele landet. Klubben kan også rådgive dig om køb af håndcykel og måske endda stille en cykel til rådighed.

Læs mere

Elsass Fonden

Elsass Fonden er en fond, der blandt andet tilbyder forskellige forløb og arrangementerfor familier, børn, unge og voksne med cerebral parese (CP).

Læs mere

Egmont Højskolen

Egmont Højskolen ligger i Hou ved Odder og har 210 elever, hvoraf 70-80 i et eller andet omfang har brug for personlig hjælp. De ansætter derfor en til tre elever til at hjælpe sig i hverdagen med for eksempel at komme i bad, spise, gøre rent, shoppe, gå i biografen og cykle. I undervisningstiden får de hjælp af hjælpelærere, som skolen ansætter.

Læs mere

Idrætsskolen - for voksne med udviklingshandicap

Idrætsskolen for voksne med udviklingshandicap (IFU) er en selvejende institution, der tilbyder daglig undervisning for voksne med udviklingshandicap i forskellige idrætsgrene og bevægelsesaktiviteter.

I deres undervisningstilbud indgår cyklen i flere forløb og underviserne har fokus på tre primære formål til at introducere cyklen:

  • At eleverne lærer cyklen at kende gennem cykling som fag og forskellige forløb.
  • At eleverne får oplevelser med cyklen som transportmiddel.
  • At cyklen indgår som alternativ bevægelsesform til at udligne elevernesforskelligheder.

Parasport Danmark

Parasport Danmark arbejder for at udbrede kendskabet til bl.a. paracykling og hjælpe alle interesserede i gang. Cykling giver dels værdifuld motion og en unik mulighed for at være aktiv i naturen – og det kan samtidig være en indgang til et værdifuldt netværk og fællesskab med andre. Men ikke alle er klar over, at der findes mange muligheder for at cykle, også hvis man har et større eller mindre fysisk handicap.

Det er muligt at cykle, uanset om du har synshandicap, balanceproblemer, er amputeret, har lammelser eller på anden måde nedsat førlighed. Paracykling henvender sig med andre ord til en meget bred målgruppe, der kan have alt fra mindre nerveskader og lettere balanceproblemer til mere omfattende funktionsnedsættelser, skriver Parasport Danmark.

Læs mere

Se oversigt over paracykelklubber i Danmark

Seks anbefalinger til fagfolk

  • Cyklistforbundet og Videnscenter om handicap har på baggrund af en større undersøgelse udarbejdet seks anbefalinger til indsatsområder i arbejdet med cykelfremme for mennesker med handicap.

    Anbefalingerne er målrettet fagprofessionelle - fx trafikplanlæggere, fysio- og ergoterapeuter, sagsbehandlere, socialpædagoger på bosteder og øvrige fagfolk.

    Se anbefalingerne her

Om projekt 'Cykling for alle'

  • I Danmark ved vi ikke præcis, hvor mange mennesker der har et handicap. VIVE's undersøgelser viser dog, at 31% af den danske befolkning i alderen 16-64 år har et selvvurderet psykisk eller fysisk handicap (Amilon et al., 2021).

    Cyklistforbundet og Videnscenter om handicap ønsker med projekt 'Cykling for alle' at medvirke til at skabe bedre cykelmuligheder for både børn og voksne mennesker med handicap i Danmark. Projektet er støttet af den statslige Cykelpulje.

    Læs mere om projektet her

Mere fra Cyklistforbundet

Støt cykelsagen - og træk det fra i skat

Støt med et valgfrit beløb. Giv et medlemskab i gave. Betænk cykelsagen i dit testamente. Du kan støtte Cyklistforbundets arbejde for bedre forhold for cyklister på mange måder.

Læs mere

Lige nu

Hvad sker der på cykelområdet - hvad har Cyklistforbundet gang i? Få det aktuelle overblik lige her og lige nu.

Gå til seneste artikler

Det vil vi

Bliv klogere på, hvad vi arbejder for, og se vores arbejdsprogram, høringssvar, indsatsområder og formandens ledere

Se, hvad Cyklistforbundet vil