Det er min egen krop, som cykler

Anton Stockmarr, 28 år, Hellerup

Kan du fortælle lidt om dig selv?

Jeg er uddannet i computer science fra DTU og arbejder som it-konsulent. Jeg kan lide at spille brætspil og kort med mine venner, som jeg kender fra Vallekilde Højskole.

Kan du beskrive dit handicap, og hvad det betyder for dine muligheder for at cykle?

Jeg er spastiker. Det har jeg været hele mit liv. Det betyder, at jeg har færre kræfter i kroppen. Det gør, at det er lidt sværere at gå og komme rundt. Der kan også være noget med finmotorikken. Jeg har ikke cyklet i ret lang tid. Jeg fik først min cykel for tre år siden.

Jeg føler mig ret fri, når jeg cykler, fordi det giver en følelse af, at jeg kan bevæge mig hvorhen, jeg har lyst. Og at det er min egen krop, som gør det.Anton Stockmarr

Hvilken cykel kører du på?

Jeg kører på en trehjulet elcykel. Den har to forhjul, så den fylder meget. Når jeg ikke er en særlig erfaren cyklist, skal jeg være meget opmærksom. Jeg er ikke så meget for at cykle inde midt i byen, hvor der er mange mennesker. Det er uoverskueligt.

Hvad er de vigtigste positive effekter ved at cykle?

Jeg cykler til alting, for det giver god mening, at jeg har den mulighed. Jeg føler mig ret fri, når jeg cykler, fordi det giver en følelse af, at jeg kan bevæge mig hvorhen, jeg har lyst. Og at det er min egen krop, som gør det.

Hvad eller hvem har været afgørende for, at du cykler?

Jeg har tidligere gået til racerunning, men det passede ikke længere med min hverdag. Jeg kom så til at tænke på, at de kunne være sjovt at prøve at cykle. Jeg undersøgte, om der fandtes en cykel til mig. Det gjorde der, og jeg søgte om støtte til den. Det fik jeg, så jeg har fået betalt noget af prisen. Jeg ved ikke, hvor ideen til at cykle kom fra, men min mor skubbede på for, at jeg skulle finde en anden sport.

Hvad er de vigtigste udfordringer, du oplever i forhold til cykling?

Jeg har nogle gange prøvet at køre op til et sted, og så er der for smalt til cyklen. Hvad gør man så? Så er det at stå der og tænke på, om jeg skal slæbe cyklen rundt om eller ud på vejen. Det har jeg ikke lige lyst til. Det er godt med cykelstier med god plads til en bred cykel. Det gør det nemmere.

Hvad skulle blive bedre, hvis flere med handicap skal op på cyklen?

Jeg tror ikke, at alle spastikere cykler, men det vil være en god ide, at flere prøver. Det er meget forskelligt, hvor stærkt ens handicap er, og hvilke hjælpemidler som kan hjælpe en til at få lidt mere frihed i hverdagen. Men jeg synes, at man skal undersøge, hvilke muligheder der er.

Mød andre cyklister med handicap

Mit tankemylder får et break på mountainbiken

For Hans Helsner har det altid føltes nemmere at cykle. Han har ADHD og autisme, og derfor er det ofte forbundet med stress at tage bus, tog og bil.

Læs mere

I en håndcykel kan jeg få pulsen op

På cyklen oplever Jan Friis Jørgensen ikke de samme problemer, som når han bevæger sig rundt i kørestol.

Læs mere

Cyklen gør mig ligeværdig

Når Susanne Sørensen sidder på cyklen, mærker hun ikke, at hun har et handicap. På cyklen føler hun sig lige med alle andre.

Læs mere